Stravovanie zamestnancov od 1. 3. 2021

Akcia -25% PDF verzia

Dňa 4. 2. 2021 Národná rada SR schválila vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. V Zbierke zákonov vyšiel pod č. 76/2021 Z. z..

Ušetríte
25% = 3,37 €
Cena s DPH
13,49 € 10,12 €
Cena bez DPH
11,24 € 8,43 €
EAN kód
9788081860591
Rok vydania
2021
Počet strán
77
Formát
A4
Forma produktu
Elektronická publikácia
Vydavateľstvo
Poradca podnikateľa
Autor
JUDr.et Mgr. Jozef Toman, PhD., JUDr. Jozef Lukajka, PhD.

Stravovanie zamestnancov od 1. 3. 2021

Dňa 4. 2. 2021 Národná rada SR schválila vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. V Zbierke zákonov vyšiel pod č. 76/2021 Z. z..
Jedným z cieľov bolo upraviť podmienky zabezpečovania stravovania zamestnancom zamestnávateľom. Podstatnou zmenou je v istých prípadoch možnosť výberu medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom na stravovanie. Táto publikácia obsahuje legislatívu, metodický pokyn k zdaňovaniu, komplexný výklad súvisiacich ustanovení Zákonníka práce, vzor smernice týkajúcej sa poskytovania stravovania a odpovede na časté otázky.

Uvedený materiál je veľkou pomôckou pre zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú zamestnancov s nárokom na stravovanie, alebo pre ich personalistov. Cieľom je komplexne obsiahnuť legislatívnu a výkladovú časť problematiky – objasniť a detailne rozobrať ustanovenia týkajúce sa povinností zamestnávateľa poskytnúť stravovanie zamestnancovi, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny, v zmysle novely účinnej od 1. 3. 2021.

Vzhľadom k tomu, že od 1. 3. 2021 sa mení spôsob poskytovania stravovania zamestnancom zamestnávateľom, v tejto súvislosti firmy a zamestnávatelia čelia mnohým nejasnostiam a problémom, ako napr. zabezpečenie stravovania tým, ktorí pracujú na zmeny, zdaňovanie príspevkov na stravovanie, kto má nárok na výber medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom, či a ako možno časť príspevku hradiť zo sociálneho fondu, kedy príspevok vyplatiť, ako nastaviť sumu voči tým zamestnancom, ktorí sa stravujú v stravovacom zariadení zamestnávateľa. Cieľom publikácie je pomôcť čitateľom zorientovať sa v problematike stravovania, zodpovedať otázky a uľahčiť nastavenie procesu poskytovania stravovania správne.

Pridanou hodnotou a pomocou je aj priložený vzor smernice o stravovaní a dotazník, ktorý môžu zamestnávatelia či personalisti využiť k zisteniu a potvrdeniu záujmu o ten ktorý spôsob poskytovania stravovania.

Obsah publikácie

  • Legislatíva (znenie § 152 , § 252p zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce)
  • Opatrenie MPSVaR SR č. 176/2019 Z. z. o sumách stravného
  • Metodický pokyn FR SR k zdaniteľnosti príspevku na stravovanie zamestnanca, k zahrnutiu príspevku na stravovanie zamestnanca do daňových výdavkov zamestnávateľa a k zahrnutiu výdavkov (nákladov) na vlastné stravovanie daňovníka s príjmami
  • Komentár § 152 a § 252p zákona č. 311/2001 Z. z. účinného od 1. 3. 2021
  • Sumy stravného na rok 2021
  • Odborné články
  • Smernica o zabezpečení stravovania  s dotazníkom
  • Odpovede na najčastejšie otázky