Ochrana osobných údajov v personálnej a mzdovej agende

Zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. zasahuje do všetkých oblastí, v ktorých sa spracúvajú osobné údaje. Jednou z ...

Forma produktu
Školenie
Vydavateľstvo
Poradca podnikateľa, spol. s r. o.
Autor
JUDr. Marcela Macová, PhD.
Bez DPH S DPH
Žilina 12.6.2017 65,00 € 78,00 €
+ -
Košice 13.6.2017 65,00 € 78,00 €
+ -
Banská Bystrica 15.6.2017 65,00 € 78,00 €
+ -
Bratislava 26.6.2017 65,00 € 78,00 €
+ -

Ochrana osobných údajov v personálnej a mzdovej agende

Zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. zasahuje do všetkých oblastí, v ktorých sa spracúvajú osobné údaje. Jednou z najdôležitejších oblastí je personálna a mzdová agenda. Tento seminár poskytne účastníkom seminára možnosť dozvedieť sa, čo je dovolené a čo nie v prípade personálnej a mzdovej agendy pri spracúvaní osobných údajov. Povieme si, čo môže obsahovať osobný spis zamestnanca a ako má vyzerať pracovná zmluva alebo dohoda o pracovnej činnosti z pohľadu zákona o ochrane osobných údajov. Podrobne sa budeme zaoberať aj fotografiou zamestnancov, ako monitorovať zamestnancov na pracovisku a dodržiavať zákonom stanovené povinnosti, či je potrebný súhlas uchádzača o zamestnanie a podobne. Na záver seminára si povieme o novom nariadení o ochrane osobných údajov, ktoré bude účinné k 25. 5. 2018.
Súčasťou materiálov budú evidenčné listy/oznámenia k personálnej a mzdovej agende, BOZP, uchádzači o zamestnanie, dočasne pridelení zamestnanci, monitorovanie zamestnancov na pracovisku, vzory poučení oprávnených osôb špeciálne upravené pre „personálne" informačné systémy, vzor sprostredkovateľskej zmluvy medzi prevádzkovateľom a externou spoločnosťou, ktorá spracúva personálnu a mzdovú agendu, vzor súhlasov na spracúvanie fotografie a ďalšie dokumenty.
  • Identifikácia informačných systémov, v ktorých sa spracovávajú osobné údaje o zamestnancoch, napr. na účely pracovnoprávnej agendy, BOZP, dochádzka, fotografie, dočasne pridelení zamestnanci, monitorovanie zamestnancov a i.
  • Spracúvanie osobných údajov o uchádzačoch o zamestnanie (predzmluvné vzťahy), uchovávanie životopisov neúspešných uchádzačov o zamestnanie. Kedy je možné spracovávať osobné údaje uchádzačov bez súhlasu a kedy so súhlasom.
  • Súhlas zamestnanca so spracúvaním osobných údajov v pracovnoprávnych vzťahoch (kedy je zamestnávateľ oprávnený spracovávať osobné údaje so súhlasom zamestnanca).
  • Evidovanie dochádzky prostredníctvom elektronických zariadení, napr. biometria, čipy.
  • Fotografia zamestnanca. Je potrebný súhlas?
  • Zverejňovanie osobných údajov o zamestnancoch. Kedy sa osobné údaje môžu o zamestnancovi zverejňovať bez súhlasu a kedy je súhlas potrebný?
  • Spracovávate osobné údaje dočasne pridelených zamestnancov? Postupujete správne?
  • Profilovanie zamestnancov; spracúvanie informácií o záľubách, mimopracovných aktivitách, firemná kultúra, poskytovanie benefitov. Máte takéto spracovávanie osobných údajov správne ošetrené?
  • Prenos osobných údajov o zamestnancoch do 3. krajín nezaručujúcich primeranú úroveň ochrany osobných údajov. Kedy je potrebný súhlas zamestnanca na prenos do tretej krajiny?
  • Zavedenie kontrolného mechanizmu podľa Zákonníka práce. Postupujete v súlade s § 13 ods. 4 Zákonníka práce?
  • Monitorovanie zamestnanca prostredníctvom kamier.
  • Kamerové systémy v podmienkach zamestnávateľa (ako ich rozlíšiť vo vzťahu k povinnostiam podľa zákona o ochrane osobných údajov; povinnosti prevádzkovateľa, primeranosť monitorovaného priestoru; primeranosť zásahu do práv a právom chránených záujmov fyzickej osoby/zamestnanca).
  • Agentúra dočasného zamestnávania verzus zamestnávateľ, u ktorého sú dočasne pridelení zamestnanci.
  • Agentúrny zamestnanec ako oprávnená osoba (identifikácia prevádzkovateľa a jeho povinností).
  • Kontrolná činnosť zástupcov zamestnancov (prístup k citlivým osobným údajom, rozsah osobných údajov, ktoré je zástupca zamestnancov oprávnený spracúvať pri výkone kontrolnej činnosti podľa Zákonníka práce).
  • Zamestnávateľ verzus informácie o členstve zamestnancov v odborovej organizácii.
  • Kontrola podľa zákona o ochrane osobných údajov, práva a povinnosti kontrolovanej osoby (prevádzkovateľ/zamestnávateľ), práva a povinnosti kontrolného orgánu, konanie o ochrane osobných údajov, sankcie za porušenie zákonných povinností.

HARMONOGRAM:
08.30 – 09.00 prezentácia účastníkov školenia
09.00 – 11.00 prednáška
11.00 – 12.00 obedňajšia prestávka
12.00 – 15.00 prednáška spojená s diskusiou

Účastnícky poplatok obsahuje cenu 1-dňového školenia, organizačné náklady, pracovné materiály, teplý obed.

Úhradu účastníckeho poplatku je potrebné realizovať do 3 pracovných dní od vystavenia zálohovej faktúry (príp. proforma faktúry), najneskôr však 3 pracovné dni pred konaním školenia.


Miesto konania:
2. 2. 2017, Bratislava - Hotel Saffron, Školská 5 (mapa)
20. 2. 2017, Žilina - Poradca podnikateľa, spol. s.r.o., M. Rázusa 23A/8336 (mapa)
21. 2. 2017, Košice - KOŠICE HOTEL s. r. o., Moldavská cesta II. 51/2414 (mapa)
11. 4. 2017, Bratislava - Hotel Saffron, Školská 5 (mapa)
20. 4. 2017, Prešov - Hotel LINEAS, Budovateľská 14 (mapa)
12. 6. 2017, Žilina - Poradca podnikateľa, spol. s.r.o., M. Rázusa 23A/8336 (mapa)
13. 6. 2017, Košice - KOŠICE HOTEL s. r. o., Moldavská cesta II. 51/2414 (mapa)
15. 6. 2017, Banská Bystrica - Hotel Dixon, Švermova 32 (mapa)
26. 6. 2017, Bratislava - Hotel Saffron, Školská 5 (mapa)